Konkursi za podsticanje privrednih aktivnosti i investicija

Bez autora
Apr 11 2013

Na konferenciji za medije, održanoj u Vladi Vojvodine, najavljene su nove podsticajne mere Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova za poboljšanje uslova privređivanja u Vojvodini i podizanje potencijala malih i srednjih preduzeća. Radi se o subvencijama namenjenim lokalnim samoupravama za podsticanje privrednih aktivnosti, uspostavljanjem energetske efikasnosti na objektima koji su u vlasništvu lokalne samouprave, Pokrajine ili Republike. Namera je da se smanje rashodi opština za grejanje, te da se podstakne stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i angažovanje malih i srednjih preduzeća. Za ovu namenu planirano je ukupno 30.200.000 dinara. Pravo učešća na konkursu imaju sve opštine u Vojvodini, koje mogu da konkurišu sa jednim projektom do 4 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova sufinasiraće projekte do 50 posto vrednost.

Vojvodina: Konkursi za lokalne samouprave, domaće i strane kompanijeNa konferenciji za medije, održanoj u Vladi Vojvodine, najavljene su nove podsticajne mere Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova za poboljšanje uslova privređivanja u Vojvodini i podizanje potencijala malih i srednjih preduzeća.

Prema rečima pokrajinskog sekretara Miroslava Vasina, radi se o subvencijama namenjenim lokalnim samoupravama za podsticanje privrednih aktivnosti, uspostavljanjem energetske efikasnosti na objektima koji su u vlasništvu lokalne samouprave, Pokrajine ili Republike.

Namera je da se smanje rashodi opština za grejanje, te da se podstakne stvaranje povoljnijeg poslovnog ambijenta i angažovanje malih i srednjih preduzeća. Za ovu namenu planirano je ukupno 30.200.000 dinara. Pravo učešća na konkursu imaju sve opštine u Vojvodini, koje mogu da konkurišu sa jednim projektom do 4 miliona dinara. Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova sufinasiraće projekte do 50 posto vrednost.

Drugi konkurs, koji Sekretarijat realizuje u saradnji sa Fondom za podršku investicija u Vojvodini - VIP Fondom, odnosi se na refundaciju troškova ulaganja u materijalnu imovinu prilikom nove investicije, bilo da se radi o postojećim ili novim investitorima, a namenjen je domaćim i stranim kompanijama. Za ovu namenu planirano je od 46.000.000 dinara. Visina dodeljene pomoći određivaće se u iznosu troškova projektne dokumentacije, ili troškova privremenog jednogodišnjeg zakupa, a maksimalan iznos subvencije po privrednom subjektu iznosi 100.000 evra.

Kako bi ispunila osnovne preduslove za dobijanje ove regionalne investicione pomoći, kompanija mora više od polovine prometa da ostvaruje kroz izvozne poslove, da izgradi nove proizvodne pogone, ili obavlja delatnost u namenski izgrađenom objektu, da posluje u prerađivačkom sektoru, ili da se bavi računarskim programiranjem, rekao je direktor Fonda za podršku investicija Vojvodine Aleksandar Stojkov.

Podrazumeva se ulaganje od minimum tri miliona evra i otvaranje najmanje 100 novih radnih mesta u tri godine, osim u slučajevima investiranja u nerazvijene opštine - Žitište, Čoku i Plandište - kada će se, radi podsticanja investicija i razvoja ovih opština, odobravati subvencije i za investicije od minimum 1,5 miliona evra i otvaranje 50 novih radnih mesta. Izuzetak predstavljaju investicije većeg obima od najmanje 5 miliona evra i novih 300 radnih mesta u naredne 3 godine, za koje će se odobravati subvencije u maksimalnom iznosu od 200.000 evra.

Konkurs je otvoren do 1. oktobra, odnosno do utroška sredstava u budžetu obezbeđenih za te namene.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik